Haram Rebonding Rambut???

Assalamualaikum...Saya pernah ditanya oleh seorang kawan tentang hukum rebonding rambut, di sini saya nak kongsikan hujah tentang hukum ini...Baca dan fahamkan dengan baik...


GAMBAR: Sekadar Hiasan semata-mata... :-)


Para ulama telah berselisih pendapat dalam menentukan hukum sebenar bagi teknik rebonding ini sama ada untuk meluruskan rambut atau mengkerintingkannya. Ini kerana tidak terdapat dalil yang khusus melarang atau mengharuskan perkara ini secara jelas. Dalil-dalil yang digunakan oleh kedua-dua pihak lebih bersifat umum sahaja. Disebabkan itulah berlaku perselisihan di kalangan ulama kepada dua pandangan iaitu mengharamkan dan mengharuskan.


Namun secara peribadinya saya lebih cenderung untuk mengatakan bahawa harus pada sesetengah keadaan bagi seseorang perempuan itu membuat teknik rebonding di atas sebab-sebab tertentu. Lebih-lebih lagi jika isteri membuat teknik ini semata-mata untuk memperagakan di hadapan suaminya sahaja. Begitulah kesimpulan daripada pandangan Imam Nawawi di dalam kitabnya Raudah al-Tolibin dan pendapat Imam Ramli di dalam kitabnya Nihayah al-Mujtahid.


Selain itu, perkara yang perlu diteliti juga berkaitan dengan teknik rebonding ini ialah:1. Apakah niat dan tujuan rebonding?2. Bahan apakah yang digunakan untuk rebonding?3. Siapakah yang melakukan rebonding?4. Untuk siapakah rebonding itu diperagakan?5. Apakah kesan rebonding?


Sekadar peringatan: Syukurilah nikmat Allah SWT yang sedia ada. Allah Taala tidak akan menzalimi hambaNya.


Sabda Rasulullah SAW bermaksud:


Sesiapa yang memiliki rambut hendaklah dia muliakannya. 

(Riwayat Abu Daud)

Wallahualam.


Kredit : http://www.iluvislam.com/

0 comments:

Post a Comment

-Assalamualaikum.
-Jika suka entri ini silalah komen dan share ye.
-Pastikan komen anda tiada unsur-unsur lucah dan sensitif.
-Anda bertanggungjawab terhadap komen yang anda post.

Terima Kasih..:-)

 

Nasyid FM

Followers